У моєї бабусі завжди були свої маленькі таємниці здоров’я. Вона ніколи не купувала дорогих добавок чи вітамінів, казала: “Все найкраще вже дала нам природа”. І справді, на її полиці в коморі завжди стояли баночки з насінням, медом, сушеними ягодами.
Одного разу, коли я жалілася на втому і біль у колінах, бабуся дістала з шафки велику скляну банку і усміхнулася:
– Ось, спробуй. Це мій рецепт для кісток і суглобів.
Вона перемелювала льон, кунжут, гарбузове насіння і трішки чорного кмину.

Додавала родзинки, ложечку желатину – “щоб хрящики були міцні”, як вона казала, і все це заливала запашним медом.
Масу перемішувала дерев’яною ложкою, ставила в холодильник і зберігала, наче найдорожчий скарб.

Щоранку ми разом сідали пити чай і бабуся обов’язково брала чайну ложку цієї суміші. “Для кісточок, для сили і щоб руки-ноги слухалися”, – повторювала вона. І справді, у свої роки вона була бадьора, швидко ходила, завжди допомагала в саду і на городі.
Тепер я також роблю цю суміш. Кожного разу, коли дістаю баночку з холодильника, відчуваю той самий аромат дитинства і турботи.
Це не просто рецепт – це пам’ять про бабусю і її мудрість: підтримувати здоров’я можна простими, натуральними продуктами.
Така суміш добре підтримує здоров’я кісток, допомагає суглобам залишатися рухливими, а ще додає сил і бадьорості на день.
А ще це дуже смачно! Мій талісман і скарб! Рекомендую!




