Сьогодні приготувала дуже смачний, м’який і соковитий домашній торт, без терезів, без міксера, все максимально просто, але результат виходить святковий і не банальний. Все робила на око зі звичних інгредієнтів, а тісто готувала в двох кольорах, світлому та кавовому.
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 2-3 яйця (залежно від розміру)
- дрібка солі
- 1 склянка цукру (можна не повна)
- 3 ст. л. олії (або розтоплене вершкове масло)
- 1 склянка кефіру
- 1 склянка борошна
- ванільний цукор
- 2 ст. л. борошна
- 1 ст. л. розчинної кави
- (або какао) 1 ст. л. борошна
- 1 ч. л. соди (по 1/2 ч. л. на кожну частину тіста)
- Неповна банка згущеного молока
- 20 мл. лимонного соку
- 400 г густої сметани
1 склянка = 250 мл
Форма 20-22 см
Випікати при тем температурі 170-180 ° C, близько 20 хвилин.
ПРИГОТУВАННЯ:
У миску розбила три невеликі яйця кімнатної температури, додала щіпку солі та склянку цукру, трохи менше, ніж повну, бо не люблю надто солодке.
Все перемішала віничком, не збивала, тільки, щоб з’єдналося. Потім додала три столові ложки олії, але можна замінити на розтоплене вершкове масло, тоді буде ще ніжніше. І знову перемішала.
Влила склянку теплого кефіру, не гарячого і не холодного, просто приємно теплого, щоб добре активувалася сода.
Всипала склянку просіяного борошна і додала трохи ванільного цукру для аромату.
Отриману масу поділила на дві частини. До однієї додала ще трохи борошна, до іншої, ложку розчинної кави. Перемішала і дала каві трохи настоятися.
Соду, по пів чайної ложки додавала вже безпосередньо перед тим, як ставити в духовку, щоб тісто піднімалося рівномірно.
Випікала кожен корж при температурі 170-180 градусів приблизно 20 хвилин.

Готовність перевіряла дерев’яною шпажкою, вона має виходити суха.
Кожен корж після охолодження розрізала навпіл, вийшло чотири ніжні і рівненькі частини.
Далі приготувала крем. Згущене молоко змішала з лимонним соком, від кислоти воно трохи загусло, а потім додала густу сметану.
Все добре вимішала до однорідної текстури. Можна замінити сметану на вершковий сир, виходить теж дуже смачно.
Кожен корж щедро промастила кремом, зібрала торт, обмазала зверху і з боків.

Обрізки від коржів подрібнила в крихту, двоколірну, бо один корж був світлий, а другий кавовий.
Обсипала торт з усіх боків. Він вийшов дуже ніжним, ароматним і по-домашньому затишним.
Найкраще дати торту настоятися кілька годин, тоді він ще смачніший. Але я не втрималась, розрізала ще теплим. Дуже рекомендую спробувати.
Смачного!



