Сьогодні я спечу листковий яблучний пиріг, який цілком можна назвати і тортом. Він виходить дуже ніжним, соковитим, м’яким і з великою кількістю яблучної начинки. Рецепт не складніше Шарлотки, а смак в сотні разів перевершить очікування!
ІНГРЕДІЄНТИ:
Для коржів:
- 500 г борошна
- 200 г вершкового масла
- 150 г дрібного цукру чи цукрової пудри
- 100 г сметани
- середнє яйце
- 10 г розпушувача для тіста
- щіпка харчової соди
- щіпка солі
Для начинки:
- 1,5 кг очищених яблук
- 250 г цукру
- 100 г вершкового масла
- 8 г меленої кориці
- щіпка солі
- 30 г кукурудзяного крохмалю
- 2-3 ст. ложки холодної води
вага яблучного пляцка – 2,5 кг
ПРИГОТУВАННЯ:
Масло перетираю з борошном у крихту, додаю розпушувач. В окремій мисці змішую яйце, сметану, цукор, сіль і соду, а потім вливаю в борошняну крихту.
Швидко замішую ніжне тісто, ділю його на три частини, загортаю та відправляю в холодильник на пів години.

Потім кожен шматочок тонко розкачую, наколюю виделкою та випікаю в духовці при 180 градусах до легкого золотистого кольору, приблизно 12-15 хвилин.
Кожен корж розрізаю навпіл, підрівнюю краї, у результаті виходить шість коржів і ще трохи обрізків.

Для начинки чищу яблука, натираю на великій тертці. На сковороді розтоплюю вершкове масло, додаю яблука, трохи тушкую, приблизно 5 хвилин, потім кладу цукор, корицю, щіпку солі.
Наприкінці вливаю крохмаль, розведений у воді і доводжу до загущення, приблизно 3-5 хвилин. Виходить ароматна і ніжна яблучна начинка.
Далі збираю пиріг: на кожен корж викладаю частину яблучної начинки, зверху посипаю обрізками.

Даю постояти при кімнатній температурі 2-3 годин, а потім ставлю в холодильник на 5-6 годин, щоб добре просочився.
Результат – ніжний, м’який, дуже яблучний пиріг із ароматною корицею. Він більше схожий на торт, ідеальний до чаю чи кави. Обов’язково спробуйте – впевнена, вам теж сподобається.
Смачного!



